Paras hirvenjauhelihakastike


Touhuilin viikonloppuna ihanaa kastiketta hirvenjauhelihasta, pastalle. Iski tunnelmoinen ja fiilis. Kokkailla. Touhuilla. Nappasin kuvatkin. Hyvin ex tempore- fiiliksillä nekin. Ruoka oli vielä jopa kuumahkoa, kun se katosi tältä lautaselta samantien Herra Ässän vatsaan.
Ja eihän tämä olis Rouva Ässän touhuiluja, jos ei olisi sydäntä... Sulatejuuston lastuista taiteilin sydämen <3
Tiedättekö sen fiiliksen, kun piti tehdä jotain ihan muuta, mutta sitten kekkaatkin toista ja annat virran viedä? Päästät itsesi touhuamaan ja lopputulema on muuta mitä piti. Mutta onnistunut ja ihana lopputulema, joka toi niin hyvää mieltä.
Sellaisen fiiliksen ja itseni irti päästämisen tuloksena syntyi tämä maukas ja ihana hirvenjauhelihasta tehty kastike pastalle.

Meillä on hirvenlihaa pakastimessa. Koska me siitä kovasti tykätään. Otin jauhelihaa sulamaan lauantaina aamusta, meinailin sunnuntaille siitä touhuta ruuan. Kollailin jääkaapilla ja mielin, että josko sen jauhelihan käyttäisinkin tänään.
Niinpä jauhelihan sulamista odotellessa kirjasin ylös ajatuksia, ja katselin mitä meillä on kaapissa. Että sopisi hirvenlihan kanssa. Istuin köökkisessä nojatuolissani ja kirjasin ohjetta. Määrät mittasin ja touhusin siinä ruokaa valmistaessani. Niin syntyi ohje, jonka jaan teille nyt.



Rouva Ässän hyvän mielen hirvenjauhelihakastike (4:lle)

600g hirvenjauhelihaa
1 dl valkoviiniä ( voit jättää poiskin, ei pakollinen)
ruokaöljyä ja voita paistamiseen
1 palsternakka
2 porkkanaa ( kuutioi 1 kokonainen ja puolikas porkkana ja raasta isolla terällä jäljelle jäänyt puolikas raasteeksi)
4 valkosipulinkynttä
suolaa
2 rkl riistafondia
3 dl vettä
mustapippuria
2 tl jauhettua katajanmarjaa
tuoretta timjamia
viherpippuri-sulatejuustoa

pastaa

Ota hirvenjauheliha lämpiämään noin puoli tuntia ennen sen paistamista.
Kuori porkkanat ja palsternakka ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi.
Jätä puolikas porkkana odottamaan raastamista.

Laita pannu kuumenemaan hellan höökille, lisää pannuun tilkka ruokaöljyä ja palanen voita.
Ruskista jauheliha, ripsauta suolaa ja mustapippuria mausteeksi. Siirrä jauheliha kasariin. Lisää valkoviini ja kiehauta. Laita sitten hellan hööki hellemmälle.
Kuullota pannulla öljyvoiseoksessa porkkana- ja palsternakkakuutioita. Kuori valkosipulin kynnet.
Lisää kasvikset kasariin ja sekoita. Purista mukaan myös valkosipulit.
Kaada vesi kasariin ja mittaa mukaan riistafondi. Sekoita hyvin. Revi joukkoon muutama oksa tuoretta timjamia. Anna kastikkeen muhistella hellällä hellan höökillä.
Raasta tässä kohtaa puolikas porkkana raasteeksi.

Laita pasta kiehumaan, ja kun pasta alkaa olla valmista; uppopaista porkkanaraaste.
Lisää pannulle reilummin öljyä. Kun öljy on kuumaa, lisää pannulle porkkanaraaste. Levitä raastetta pannulla lastalla jotta se paistuu helpommin.
Anna raasteen kuplia öljyssä, tarkkaile ettei raaste ruskistu liikaa. Kaada rapsakka raaste pannulta siivilään tai nostele raaste kokkipihdeillä erilliseen kupsuun.

Kaada pastasta vesi pois, ja jätä pasta kattilaansa. Viskaa kattilaan iso nokare voita. Anna voin sulaa ja sekoittele hyvin. Asettele pasta lautaselle, kauho kastiketta päälle. Revi muutama oksa timjamia ja ripottele pastan päälle.
Höylää juustohöylällä viherpippurisulatejuuston kulmasta lastuja ja pudottele lastut lautaselle. Lusikoi rapsakkaa porkkanaraastetta vielä ruuan kruunuksi.



Aikas simppeliä on tämän pastan valmistaminen. Ja en käyttänyt lainkaan kermaa. Niin ihanaa kuin kerma on, ja mihinkäs ruokaan se ei sopisi, päätin nyt tehdä kastikkeen hipsusen kevyemmällä twistillä. Viherpippuri-sulatejuuston lastut tuo kermaista pehmeyttä.
Ja tuo porkkanaraaste paistettuna reilussa tilkassa öljyä. Oi että se on hyvää! Hauska lisä tähän ihanaan ruokaan. Voin kyllä täysin sanoa, että tämä on sellainen hyvän mielen pasta. Ilo oli touhuilla, ilo oli syödä ja ilo oli saada kehuja Herra Ässältä <3
Rakas ruokakriitikkoni!


Tästä saankin taas koiranhäntäsillan mäyrinkäisneitoihin, siinäpä nimittäin toiset ruokakriitikkoni.
Ostin suoraan kalastajalta kuhaa. Sain fileet kotiin toimitettuna viime sunnuntaina. Mahtava palvelu! Arvaattehan ketkä oli niin kiinnostuneita kalapussistani, kun osan fileistä pakkaseen pistin. Kyllä vaan, pikkulikat. He niin paljon kalasta pitävät. Joten seuraa köökkitouhuissa minulla oli. Lupailin siinä, että saavathan hekin, toki, kun kuhaa kokkailen. Se taitaa koittaakin jo perjantaina. Herra Ässä pyysi fish and chipsejä. Saamansa pitää!

Käytiin viime lauantaina ostamassa uusi häkkäräinen likoille autoon. Vanha häkkäräinen ei sopinut uuteen autoon. Herra Ässä näki kaupassa hauskan tiipiin. Sehän lähti sitten meidän matkaan ja likat tiipiin omakseen heti ottikin. Leikkivät ja menivät edestakaisin; oviaukosta sisään ja tiipiin sivusta pois. Sellaista hauskaa heillä oli.


Viikonloput on niin parasta aikaa täällä meillä Ässälässä. Tiipiitouhuja, ulkoilua, ja rentoilua. Ihana kun saa vaan olla ja touhuilla mitä tykkää.
Hilkka tykkää köllötellä sohvalla ja katsella ulos ikkunasta. Mikäs sen parempi kun Herra Ässä toimii oikein kivasti telineenä jotta maksimoituu paras asento, ja takapihan elämän vahtimisen nautinto :-D












Kommentit

Instagram

Suositut tekstit