Ribsit paprikaisella bbq-kastikkeella


Tervehdys! Pitkästä aikaa. Ihan hurahti muutama viikko edellisestä postistani. Oho!
Tuntuu hassulta se, koska täällä aika lailla kotoillen ollaan oltu. Mutta jotenkin vaan lipsahti ajantaju ja unohdin suoraan sanoen postitella.
Vaan ei se haittaa, ehtii nytkin.

Me grillattiin ihania possunribsejä yks ilta. Tein itse grillauskastikkeen ja maailman ihaninta dippikastiketta.
Tässä Ässävinkki vapuksi; kokkaa Rouva Ässän ohjein ribsejä ja herkkukastikkeita!



Kaipasin vähän uutta twistiä bbq-kastikkeeseen ja sitä lisäsin paahdetuilla paprikoilla. Tuo ihana valkoinen kastike on kulkenut luottokastikkeenani nyt muutaman vuoden. Kolme vuotta sitten sen bongasin Amerikassa, ja siitä asti.... siitä asti, useinkin olen kastiketta tehnyt.

Ei taida olla kiva keli vapuksi tulossa, mutta aina voi grillata. Se on vaatetus- ja asennekysymys. Toppatakki päälle, Kuomat jalkaan ja lämmin viskitee mukaan grillille.
Nämä ribsit tosin onnistuu mainiosti ilman grillaustakin. Minäkin tein valtaosan hommasta keittiössä, liedellä. Ribsit käytettiin lopuksi vaan grillissä, minkä voi tosiaan jättää väliinkin. Onnistuu uunissakin.

Ribsit ja kaksi kastiketta ( 4:lle)

n. 750g-1kg possun ribsejä

haudutusliemi:
n. 1,5 l vettä
8 valkosipulinkynttä
2 rkl lihafondia
2 chiliä paloiteltuna

Mittaa haudutusliemen ainekset isoon kattilaan ja kiehauta. Laita ribsit kattilaan. Varmista että lihat peittyvät kokonaan. Laita kansi kattilan päälle raolleen ja hauduta ribsit hiljaisella lämmöllä kypsiksi. Voit myös valmistaa ribsit uunissa. Laita ribsit syvään uunivuokaan, kaada haudutusliemi ribsien päälle niin että ne peittyvät kokonaan. Laita vuoan päälle kansi tai folio ja hauduta kypsiksi 150-asteisessa uunissa.
Liedellä tai uunissa aikaa menee n. 3.4 h

BBQ-kastike:

4 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
1 iso porkkana
3,5 dl Coca colaa ( sokerillista)
0,5 dl ketsuppia
liraus sitruunamehua
3 rkl fariinisokeria
3 rkl punaviinietikkaa
1 tl savusuolaa ( tavallinen suola käy myös, mutta savusuola tuo mukavaa savuaromia)
3 tl savupaprikajauhetta
halutessasi chiliä maun mukaan

Halkaise paprikat ja poista siemenet. Kuori ja paloittele porkkana ja valkosipulit.
Paahda kasviksia 250-asteisessa uunissa n. 10-20 minuuttia ( uunista riippuen) kunnes kasvikset ovat kauttaaltaan paahtuneet tummiksi. Tarkoitus on saada paahtunut pinta ja sen myötä paahtunut maku kastikkeeseen. Älä käytä öljyä.
Laita kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja lisää mukaan paahdetut kasvikset. Kiehauta.
Anna sitten kastikkeen kiehua hiljaksiin noin puolisen tuntia. Sekoita kastiketta välillä.
Surauta kastike sileäksi sauvasekoittimella.
Purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.
Tämä bbq-kastike on parasta kun se saa muhia jääkaapissa vuorokauden. Valmista kastike siis etukäteen. 

Valkoinen kastike:

1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 rkl viinietikkaa
0,5 dl omenamehua
2 tl piparjuurta ( tuoretta tai sitten tuubista)
mustapippuria
ripaus cayennepippuria ( jos pidät tulisesta, laita isompi ripaus)

Sekoita kaikki ainekset kulhossa.
Anna kastikkeen maustua jääkaapissa. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Leikkaa ribsit luiden väleistä annospaloiksi. Laita ribsit uunipellille, sivele bbq-kastiketta molemmille puolille ja paahda 250-asteisessa uunissa, grillivastuksella muutama minuutti.
Tai grillaa ribsit kokonaisina, sivele pintaan bbq-kastiketta, ja leikkaa vasta sitten annospaloiksi.

Tarjoile heti.
Syömään!



Meillä on huomenna hääpäivä. 11 vuotta ollaan oltu naimisissa.
Aiotaan juhlistaa sitä samppanjalla, hyvällä ruualla ja saunomalla pihasaunassa. Se on just sellaista puuhaa mistä me tykätään. Herra Ässä lupasi tehdä tulet mökkeröiseenkin. Terassilla ei tarkene istuskella kauaa ainakaan, mökkeröisessä tarkenee.

Ilman koronan tuomaa poikkeusaikaa oltaisiin nyt Serbiassa juhlistamassa hääpäivää. Olen bongannut Serbiasta hauskan ravintolan ja sinne oli mieli illastamaan hääpäivänä. Kyllähän tämä matkustamattomuus surettaa, kovastikin. Mutta nyt on maailman malli tällainen. Me vietetään hääpäivää kotona, mikä on ihana vaihtoehto sekin.

Me ollaan tehty pihahommia. Terassi on saanut kaiteen ja grillinurkka tuulensuojan. On myös sähköjuttuja valmisteltu takapihalle, hankittu pihavaloja ja sellaista. Saunan ympärille tulevaa terassiakin suunniteltu ja tarpeita siihen hankittu. Kohta terassi jo tekosessa.
Meillä on kaksi apuriakin ollut mukana. Kuoppien kaivaminen heiltä sujuu. Ja välillä ovat vähän ihmeissään, kun huhuilen heitä pois sähkökaapeleille kaivetuista uomista. Ja kovasti ei tykätä siitä, että suihkuhommiksi se on usein mennyt, kun kaksi multaista mimmuskaa koittaa livahtaa ohitseni sisälle. Suihkussa ei ole kivaa, mutta pyyhkeen kanssa kuivaaminen on kivaa.
Arvaatkin varmaan kenestä puhun. Kyllä vaan. Mäyrinkäisneidit Hilkka ja Kerttu. Bloksupostieni kruunatut loppuhuipennusprinsessat!


Hyvää vappua <3






Kommentit

Instagram

Suositut tekstit