Lettipossua ja fetavaahtoa


Näin syksyllä, kohti talvea kun mennään, koen suurta iloa jokaisesta vähänkin kirkkaammasta päivästä. Ja niistä hetkistä kun aurinko paistaa. Valo saa hippasen pörhistämään pyrstöä pörhölleen ja elinvoimaa elämään. Kaipuuta valoisiin päiviin lievitän kokkaamalla kivaa ja käyttämällä väriä kattauksessa. Ihan kuin se maistuisi ruuassakin, värien tuoma valo ja aurinko.
Aurinkoa, aurinkoa, sitä tässä kaipaa. Valoenergiaa. Tämän vuoden lomasaldot on Herra Ässän kanssa meillä käytetty. Seuraavaa lomaa voidaan ajatella vasta ensi vuoden puolelle. Kovasti se onkin meillä mietinnässä. Liekö pimeys syynä siihenkin, että miettii lomaa, matkaa. Että mennäänkö aurinkoon, kaupunkilomalle vaiko sinne vaiko tänne. Ajatuksia ja ideoita on, mutta hämmästytän jopa itseäni etten heti ole varaamassa, vaan meinaan makustella asiaa vielä. Vaihtoehtoja pohdinnassa, mutta päätöstä ei ole tehty. Ja saattaahan sitä joku ihan yllättäväkin kekkaus tulla, joka vie voiton. Sellainen oli meillä viimeksi Thaimaa. Ihan muuta suunnittelimme, mutta Thaimaa tuli vei.

Lomaa kun vasta tulevassa, siihen on aikamatkaa, kiva kekkailla arkeen asioita joista saa iloa ja hyvää mieltä. Tehdä hyvää ruokaa ja kattaa hauskasti. Näin jossain, en vaan muista missä, kivan kuvan possunfileestä, joka oli letitetty. Se oli iso ja paksu lettipossu. Näkemäni kuva inspiroi ja kokeilin tehdä lettipossua sisäfileestä.


Lettipossu ja fetavaahto 

1 possun sisäfilee
tuoretta oreganoa
öljyä ja voita paistamiseen
suolaa
fetajuustoa

varrastikkuja

Liota varrastikkuja hetki vedessä.

Ota possu huoneenlämpöön ja ota samalla fetavaahtoon tuleva tuorejuustokin.
Siisti filee jos tarve. Sisäfilettä harvemmin tarvitsee.

Leikkaa filee pitkittäin kolmeen osaan niin että fileen toinen pää jää ehjäksi, n.3 cm matkalta. Levitä fileiden suikaleet erilleen. Leikkaa tuoreesta oreganosta oksia, niin pitkiä kuin vaan saat. Asettele oreganon oksat possun fileesuikaleiden viereen tai päälle. Aloita letitys siirtämällä reunimmainen suikale keskelle, ensin vasen, sitten oikea, eli tee letti. Painele oreganon oksia hellästi piiloon lettiin ja piilota oksien päät fileen ehjään päähän. Jos letityksen teossa onnistuu, laita voiveitsellä fetajuustoa suikaleiden väleihin. Paina varrastikut fileen läpi, jotta se pysyy paistaessa hyvin koossa ja pitää lettimuotonsa.

Paista lettiin kaunis pinta kuumalla pannulla.
Minä tipautin pannulle hippasen soijakastiketta ja liikuttelin filettä tasaisen suolauksen saamiseksi pannun pinnalla.


Laita lettifilee uuniin, paista n.30 minuuttia 200 asteessa. Voit välillä sivellä sen pintaa voiöljyseoksella.

Kun possu on uunissa, tee vaahdotettu feta.

Vaahtofeta

200g fetajuustoa
100g maustamatonta tuorejuustoa ( huoneenlämpöistä)

Murustele feta tehosekoittimeen ja pyöräyttele pari kertaa jotta se murustuu vielä pienemmäksi. Lisää mukaan huoneenlämpöinen tuorejuusto. Kaavi välillä kulhon reunasta tahnaa kupsun pohjalle, jotta vaahdosta tulee tasainen. Pyöräyttele muutaman minuutin ajan ja testaile aina joko on vaahtoa.
Laita vaahtofeta annoskulhoihin ja ripsauta päälle mustapippistä ja tuoretta oreganoa.
Tarjoile possu ja vaahtofeta bataattiranskalaisten kanssa. Joihin annan Ässä-vinkin. Saat rapsakat bataattiranskikset, kun ensin liotat niitä kylmässä vedessä n.10 minuuttia, kuivaat ne hyvin ja sujautat pussiin, jonne ripotat mukaan perunajauhoja. Sekoita jauhot huolella ja varmista että kaikki palat saavat osansa jauhoista. Levitä bataattipalat uunipellille, erikseen toisistaan ja ripsauttele päälle öljyä. Saavat viihtyä uunissa n.40 minuuttia 200 asteessa.
Laita bataattiranskalaisten kanssa uuniin myös kokonaisia kirsikkatomaatteja, jotka kannattaa pyöräyttää ensin öljyssä.Iloa ja hyvää mieltä meille tuovat myös nämä meidän mäyrinkäisneitoset, Hilkka ja Kerttu. Meidän piti tällä viikolla olla taasen Helsingissä. Suunnitelmat muuttuivat, kun Kerttua vein lääkäriin. Virtsarakontulehdus neidillä oli. Joten päätimme että emme lähde kerrostaloelämään. Helpompaa kipeän koiran kanssa elää omakotitalossa. Kerttu toipuu hyvin, ja tänään jo iloisena lenkkeilikin. Sadetuhukeli ei meitä haittaa. Meillä likat lenkkeilee säässä kuin säässä.
Nautitaan kyllä vaan kaikki kolme akkaa kävelylenkeistä. Eilen osui vielä ihana, raikas ja aurinkoinen ilmakin. Extraa antoi se. Tänään aurinko olikin muisto vaan.

Päikkärit maistui pikkulikoille lenkin jälkeen.


Tässä taas Ässäelämää teille tarinoituna. Mukavat treffit meillä oli jälleen. Eiks vaan! Kiitos seurasta ja kuullaan taas ens torstaina. Sama aika ja paikka!
<3:lla Rouva Ässä

Kommentit

Instagram

Suositut tekstit