Papan paras lihaperunalaatikko

 

Hyvää alkanutta vuotta 2021! Tammikuu jo puolessa välissä. Nyt korkkaa Rouva Ässä alkaneen vuoden bloksupostillaan. Eilen jo piti postittaa tämän maailmasta parhaan lihaperunalaatikon ohje tänne bloksuun. Vaan kun luin suru-uutisen, lempikirjailijani Sinikka Nopola oli nukkunut pois, niin pysähdyin. Istahdin alas, otin kirjahyllystä Nopolan kirjoja, luin ääneen tekstejään. Sytytin kynttilänkin hänen muistoaan kunnioittamaan. Olen Nopolan hersyvän ja älykkään, vallan nokkelan huumorin ihailija. Kosketti hänen kuolemansa. Meinasin sitten istuskellessa eilen, en minä saa aikaan postia. Niin siirsin postituskeikan tälle päivälle. 

Se on kohta tarkalleen vuosi, kun ollaan Herra Ässän kanssa lähdetty reissuun ulkomaille. Poikkeuksellista meille tämä näin pitkä väli. Toivo kyllä elää, että joskus vielä, joskus kyllä vielä me reissaillaan. Siihen asti pitää nyt vaan sammutella reissupaloa ja muistella menneitä matkoja. Me ollaan sitä tehtykin. Myös ruuan keinoin. Siitä syntyi tämä ohje, Papan paras perunamuusi. 

Viimeisin reissumme oli Dominikaaniseen tasavaltaan. Tämä ruoka, josta nyt postitan, jäi meille mieleen siltä reissulta. Pastelón de Papa on alkuperäinen nimi. Meidän puheissa muodostui kuitenkin heti oma nimi. Kutsumme tätä ruokaa Papan perunoiksi tai Papan perunalootaksi.  

Tämä versio jonka postitan, on ihan omanlaiseni. Mukailin alkuperäistä ohjetta ajatuksella, että ruokaan tulee perunamuusia, juustoa ja jauhelihakastiketta.

Ässävinkiksi; tee isompi kaksinkertainen määrä ja laita toinen satsi uunivuokaan, helppo lämmittää seuraavana päivänä. 




Papan paras lihaperunalaatikko (4:lle)

Perunamuusista aloitetaan. 
Kuori ja paloittele 1 kg perunoita. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. 

Perunoiden kiehuessa tee 
Jauhelihakastike

400g naudan jauhelihaa
nokare voita
4 valkosipulinkynttä
sipulia, jos haluat
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl lihalientä ( esim.fondista: 1,5 rkl häränlihafondia / 0,5 l vettä)
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1/4 tl cayennepippuria
0,5 dl ketsuppia

Kuori ja paloittele sipuli, jos sitä laitat. Kuori valkosipulinkynnet. Ruskista jauhelihaa voissa pannulla ja lisää hetken päästä joukkoon sipuli. Jatka ruskistamista. Purista valkosipulinkynnet jauhelihan joukkoon. 
Kun jauheliha on kypsää, lisää vehnäjauhot ripotellen joka puolelle jauhelihojen päälle. Kääntele ja sekoita hyvin, varo ettet polta vehnäjauhoja. 
Lisää lihaliemi, sekoita ja hiljennä hellan höökiä kunhan kastike on kiehahtanut. Lisää mausteet. Anna kastikkeen muhistella hetken aikaa, kunnes kastike paksuuntuu. 

Kun perunat ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois. 
Lisää kattilaan 50g voita. Survo perunasurvimella tai sähkövatkaimella. 
Lisää perunamuusin joukkoon 2 kourallista voimakasta ja maukasta juustoraastetta esim. emmental ja cheddar. 
Lisää kattilaan muutama ruokalusikallinen ranskankermaa tai tilkka kermaa ( kumpaa sinulla jääkaapissa sattuu olemaan). Sekoita tasaiseksi. 

Nostele kauhalla tarjoiluastiaan tai lautaselle kerroksittain perunamuusia, sen päälle jauhelihakastiketta ja taas perunamuusia. 

Syömään! 


Me ollaan tyttöjen kanssa tehty lumitöitä. Sitä on riittänyt. Mukavaa puuhaa se. Tehtiin meidän alapihallakin lumitöitä. Herra Ässä lapiolla putsasi portaat ja tehtiin kimpassa alapihan hankeen polkuja pikkulikoille. He kun lyhyillä töppöjaloillaan uppoavat tuonne, niin tehtiin vähän juoksurataa ja helpotettiin ulkoiluaan. Molemmat likat tykkää lumesta ja molemmat likat möyri hangessa, kun me lapioitiin. Herra Ässää nauratti, kun Kertustakin näkyi vain hännän pää, kun hän hyppäsi hankeen. Sanomattakin selvää, että illalla sohvalla nukkui kaks ( oikeastaan kolme) väsynyttä ja onnellista akkaa. Kyllä talvi on kivaa aikaa! Nyt vaan on parin päivän ajan liian kovaa pakkasta ollut meille, mutta eiköhän  ens viikolla taas ole kivat ulkoilukelit tulossa. 









Kommentit

Instagram

Suositut tekstit