Paras Kebab ja kaksi kastiketta


Kebab on ollut blogissani esillä ennenkin. Vaan niin on hyvä tämä ohje, jotta sen kelpaa jakaa nyt taas uudelleen. Hyvää tämä Rouva Ässän Kebab on!

Jos uudenvuoden ruoka-ajatus vielä mietinnässä, tässä siihen vinkki. Kaikille maistuva, ihana ruoka, johon voi lisäillä lisukkeita rajattomasti, oman maun mukaan.
Vaikka valmistus vaatii aikaa, on se kuitenkin vaivansa väärti. Isoimman osan hommasta hoitaa kuitenkin onneksi yleiskone ja uuni.


Vallan mutkikasta kebabin valmistus ei siis ole. Ruokatouhuilu kannattaa kuitenkin aloittaa jo aamusta tai aamupäivästä, sillä aikansa se ottaa. Meillä otti lihapötkön kypsyminen nyt 4,5 tuntia.
Ja koska kebabpötkö kannattaa laittaa jääkaappiin kiinteytymään ennen kuin siitä leikkaa tai höylää lastuja, on hyvä ottaa aika kebabille huolella.

Kebab liittyy Herra Ässän ja minun rakkaustarinaan. Meillä on suhteemme alusta muistoja, joihin liittyy kebab. Siksi se on meillä erityisasemassa, ja meidän molempien lemppariruokaa. Ihana sitä aina on kimpassa tehdä.


Itsetehty Kebab ja kastikkeet

2 kg naudanpaistijauhelihaa ( sekoitus nauta-lammas on myös hyvä vaihtoehto)
30 g Aromat-maustesuolaa
2 tl jauhettua mustapippuria
3 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 tl cayennepippuria
3 rkl perunajauhoa

Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen.
Laita jauheliha yleiskoneen kulhoon ja vaivaa taikinasauvoilla n. 30 minuuttia. Lisää mausteseosta lusikallinen kerrallaan taikinaan, jo alkuvaiheessa.
Taikina alkaa olemaan halutussa kuosissa, kun huomaat sen rakenteen muuttuneen. Tarkoitus on saada sitkomainen, tiivis taikina.

Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen.

Ota taikina kulhosta ja muotoile taikinasta pötkö. Painele taikinaa ja vaivaa sitä vielä siinä käsitellessä. Muotoile pötkö tiukaksi, pitkäksi pötköksi. Kääri pötkö tiukasti kaksinkertaiseen folioon.
Laita uunin alatasolle korkea uunipelti, jonne vettä. Pötkylästä saattaa valua rasvaa, joten se ei sotke uunia, kun rasva valuu pellille.
Tökkää lihapötkön keskelle paistomittari. Tämä helpottaa paljon, koska mittari kertoo koska kebab on valmista. Paista kebabia uunissa, kunnes mittari näyttää lihan sisälämmön olevan 80 astetta.
Tähän menee n. 4-5h.
Ota uuni pois päältä. Paista kebabia vielä jälkilämmöllä puolisen tuntia.
Anna kebabin jäähtyä huoneenlämmössä.
Kebab kannattaa jäähtyneenä laittaa jääkaappiin kiinteytymään. muutamaksi tunniksi. Kebabia on helpompaa leikata esim.juustohöylällä lastuiksi, kun se on saanut kiinteytyä.
Paista kebablastut nopeasti juuri ennen tarjoilua isolla, kuumalla paistinpannulla öljyn ja voin sekoituksessa.

Kebabin kastikkeet 

Punainen kastike

1 iso purkki paseerattua tomaattia
4 valkosipulinkynttä
1 mieto chilipalko tai 1-2 rkl chilitahnaa ( voit tehdä niin miedon tai tulisen kuin itse haluat säätämällä chilin määrää)
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 pkt mustapippurituorejuustoa

Laita paseerattu tomaatti kattilaan. Kuori valkosipulit ja purista joukkoon. Pilko chilipalko, poista halutessasi siemenet, ja lisää chili kastikkeeseen.
Sekoittele kastiketta, ja lisää sokeri, suola ja lopuksi tuorejuusto. Pienennä hellanhöökiä ja sulata tuorejuusto kastikkeeseen.

Valkoinen kastike

1 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 rkl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
valkosipulia oman maun mukaan
ripsaus mustapippuria

halutessasi voit lisätä kastikkeeseen esim.tuoretta oreganoa.

Kaada Punainen kastike kebablastujen joukkoon. Sekoita hyvin.
Tarkoile pitaleipien, ranskalaisten, riisin tai raikkaan salaattisekoituksen kanssa.

Syömään <3



Me ollaan nyt Ateenassa lomailemassa Herra Ässän kanssa. Postia lähetän siis maailmalta.
Ihanahan tämä kaupunki on. Viihdytään.
Ja sopivasti sekin, että kebabia ja gyroksia jos jonkinlaista saa myös täältä. Ollaan nautittu hyvästä ruuasta, koskapa kreikkalainen ruoka huonoa hei olisi!
Olemme syöneet lampaankyljyksiä, tuoretta kalaa, kanasouvlakia, kebabia, gyroksia, tsatsikia ja ihanaa valkosipulikastiketta. Siihen aion kotiinpäästyäni perehtyä tarkemmin. Tutkin ohjeita ja aion valmistaa omaa valkosipulikastiketta. Haaste on heitetty!

Tästä kohta lähdemme leppoisan aamun ja ihanan aamiaisen jälkeen kaupungille. Akropolis olisi suuntana, kukkulan laelle katselemaan upeaa Ateenaa. Jos jaksamme, Pireuksen satamakaupunkiinkin ajatus olisi myös pöräyttää. Vaan leppoisalla asenteella, sillä me Herra Ässän kanssa aina matkustamme.

Rikon nyt perinnettä. Mäyrinkäisneideistä en nyt kuvaa laita. He ovat sisareni pojan hyvässä hoidossa kotona. Ikävähän minulla pampuloisiani on... vaan ihana on tietää, että likoilla hyvä olla. Reissuissa aina ikävää pitelen. Muutama päivä, ja saan ne kaksi pikkuista likkaani syliini.
Mutta ennen sitä pörräillään vielä Ateenassa, Herra Ässä ja minä!

Loppuun pari kuvaa Ateenasta. Ekan kuvan otin Monastirakin aukion portailta, kukkulalla köllöttelee Akropolis.
Alemman kuvan otti Herra Ässä. Poseeraan vanhankaupungin Plakan, kujalla. Akropolishan se sielläkin taustalla.

Terveisiä siis näiden kuvien myötä Ateenasta!
Toivon hyvää ja antoisaa vuotta 2020 sinulle.
Kiitos kun olet ollut seurassani kuluneena vuonna 2019.
Tervetuloa seuraani myös jatkossa! Hyvää uutta vuotta <3


Kuva: Jani Samuli






Kommentit

Instagram

Suositut tekstit