Paras makaronilaatikko uunipellillä


Makaronilaatikko eli makruloota on yksi Herra Ässän herkuista. Ketsuppisydämin tarjoiltuna.
Kuka lienee tämän uunipeltiversion keksinyt, kiittäisin häntä, koska tämä on meillä ihan suosikki. Myös siksi, että on niin helppo tehdä.

Minun makaronilaatikon makaronit keitetään lihaliemessä. Tässä lootassa ei käytetä munamaitoa, vaan Kolme juustoa - ruokakermaa ja juustoa.  Aikanaan jätin kananmunan pois makaronilootastani, mutta joskus kyllä vispaan kerman joukkoon kaksi munaa. Korvaan kananmunat runsaalla juustoraasteella.
Teen makaronilootani uunipellille. Se rapea pinta on niin ihanaa, että määrän kun maksimoi, saa takuulla ansaitut kehut.
Meillä syödään yleensä lootaa kaksi päivää peräkkäin. Laitan puolet jääkaappiin makaronimössönä, kulhossa, ja vasta seuraavana päivänä sen uunipellillä uunissa valmistan. Jotta rapeaa kuori-makaronilaatikkoa saadaan kahtena päivänä.
Joskus olen kiertoilmalla uunissa valmistanut 3 pellillistä ja pakastanut osan sitten tekemällä makaranolaatikkopaloja pakkaseen. Annospussitan palat. Sulaakin muuten nopskaan! Siitäpä hyvä Ässävinkki :-)
Kaikkeni siis koitan, että varmistan rapean kuoren määrän Herra Ässälle.

Hyvälaatuinen jauheliha on makaronilaatikon sydän. Käytän aina naudan paistijauhelihaa.


Vuosia, vuosia sitten ystäväni vinkkasi, että hän keittää aina makaronit lihaliemessä. Eikä kaada kaikkea keitinlientä pois, vaan tarkoituksella kauhaisee osan liemestä mukaan uunivuokaan. Siitäpä lähtien se olen minäkin lihaliemessä aina makaronit keittänyt.


Paras makaronilaatikko ( neljälle)

400g makaronia
vettä + lihalientä
400 g naudan jauhelihaa
öljyä
2 prk Kolmen juuston -kermaa
250g juustoraastetta ( Emmental)
mustapippuria
suolaa
ripaus paprikajauhetta

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Keitä makaronit lihaliemellä maustetussa vedessä kypsiksi. Älä kaada kokonaan makaronien keitinvettä pois.
Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa. Mausta mustapippurilla, suolalla ja paprikajauheella. Lisää kerma.  Ja kaksi kourallista juustoraastetta. Sekoita.
Ota iso kulho, jonne kaadat makaronit ja kauhaise n. 2 kauhallista lihalientä mukaan. Lisää makaronien joukkoon jauhelihaseos pannulta.
Sekoita. Lisää juustoa. Sekoita. Levitä makaroniseos leivinpaperoidun uunipellin päälle, lisää päälle loput juustoraasteesta.
Paista uunissa n. 30-40 minuuttia, kunnes makaronipelti näyttää rapealta.

Tee jokaiselle ruokailijalle ketsuppisydän pellille piparkakkumuotin avulla.


Ihan parasta arkiruokaa. Makaronilaatikko. Ja onnistuu hyvin gluteenittomana ja tosiaan munattomana. Minä kun en sipulia syö lainkaan, en sitä makaronilootanikaan laita. Joskus puristan mukaan valkosipulinkynnen, tai kaks ja ripottelen kuivattua oreganoa joukkoon. Silloin käytän Emmentalin sijaan mozzarellaraastetta ja jos jääkaapissa on purkin pohjalla pestoa, saatanpa senkin hyödyntää ja käyttää maustamaan lootaani.
Harvemmin kuitenkaan kikkailen, vaan ihan peruslootaa pellillä teen. Ja se se saa suurimmat kiitokset.

Me ollaan tällä viikolla eletty kahden kodin taktiikalla. Herra Ässä Helsingissä ja minä mäyrinkäisneitien kanssa täällä oikeassa kodissamme. Tykkäsin että ollaan me alkukuusta likat ja minä kotona, minulla on puuhia täällä kotipuolen suunnalla. Sitten loppukuusta mekin akat meinataan Helsingissä pörriä. Herra Ässä tulee huomenna kotiin, ja teen uunipellillä makaronilootaa hälle. Ketsuppisydämin.

Jotenkaan en vaan oikein meinaa taas tottua tähän, että on aamusta niin pitkään pimeää, ja illasta aikaisin pimeä jo tulee. Väsynyt olen, valoa kaipaan. Likat onneksi pitää liikkeellä. Lenkkeillään päivännäöllä ja iltaisinkin, valopantojen kanssa. Ja heijastimien. Jotta näkyy nuo kaksi pientä lähes maan tasalla kulkijaakin.
Iltaisin me myös halitellaan ja loikoillaan sohvalla, se on yks sellainen meidän lempparijutska. Ja hauska tapa. Ihana kun likat sitten nukahtaa, toinen kaulakuoppaani, olkapäälle ja toinen vatsan päälle. Vakkaripaikat heillä.
Yhtenä iltana tässä koitin kuvata sohvalla Kerttua. Hän oli asiasta eri mieltä. Kun kännykän kuvaukseen kohotin, hän vaihtoi salamana asentoa. Turha oli houkuttaa katsomaan. Meidän Kerttu <3



Kommentit

Instagram

Suositut tekstit