Appelsiinikanaa - Orange Chicken


Tänään vietetään kiinalaista uuttavuotta. Koiran vuodesta siirrytään sian vuoteen.
Kiinalaisen ruuan ystävänä touhusin köökkisessäni ihanaa, aurinkoista Appelsiinikanaa. Kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi.
Tänään vietetään myös Runebergin päivää. Rouva Ässä kun on oman polun kulkija, jätän Runebergin tortut rauhaan. Viime vuonna touhuilin kyllä Runebergin vohveleita, postitinkin niistä bloksuuni. Että omalla twistillä, omalla twistillä viime ja tänäkin vuonna!

Tämä viikko alkoi aurinkoisena. Ihana talvikeli. Pieni pakkanen, aurinko paistoi ja ilma oli rapsakka, raikas.  Ja mikä ihaninta, olettehan huomanneet; aamulla on valoisampaa jo aikaisemmin. Kevät! Se on tulossa. Mietiskelin kevättä appelsiinin viipaleita leikatessani. Tuli niin aurinkoinen ja keväinen fiilis!

Facebookin muistot on hauskoja. Kertoilee minulle, että 10 vuotta sitten olen Kiinassa ollut. Ystäväni asui silloin Shanghaissa. Olin yhteisen ystävämme kanssa Kiinassa kylässä. Hauskoja muistoja! Olen kolmesti Kiinassa ollut ja joka kerta, kovasti vallan, ruoka on ollut yksi pääteema. Ilon aihe. Facebookin muistoissa huvitti myös sellainen toteama, sananlasku. Olen sen 10 vuotta sitten päivitykseeni kirjoittanut, tuolta reissultamme.
 "Ei ilman toimeenkaan tule, ettei yhtä kertaa päivässä hullutella saa".
Elämänohjeeni.

Ja sitten tähän ruokaohjeeseeni. Ihan hauska aasinsilta. Elämänohjeesta ruokaohjeeseen; tärkeitä juttuja Rouva Ässälle. Hulluttelu ja kokkailu.
Olen kiinalaisen ruuan ystävä. Tykkään makumaailmasta. Makean ja suolaisen tasapainoinen liitto hivelee minun makuhermojani oikein kovin.
Sellainen tunnustus tehtävä, että makumuisto tästä ruuasta tulee kyllä Amerikasta. Mutta näin kansainväliselle tyyppänälle se vaan sopii. Eiks vaan. Maailmalta tarttuu makumuistoja, ruoka on aina tärkeä osa reissuja. Amerikassa kerran kurvattiin road tripillä Panda Experess- ravintolan eteen. Ja loppu on Ässä-historiaa. Sen kurvauskerran perusteella Panda Express jäi meidän elämään. Myös Rouva Ässän omaan köökkiseen.
Amerikan reissun jälkeen kollasin netissä. Löysin ohjeen. Käänsin suomeksi. Veikkaisin, että niin kovasti lähellä sitä aitoa, alkuperäistä Panda Experssin Orange Chickeniä ollaan.Appelsiinikana - Orance Chicken (4:lle)

800g kanan paistileikettä
1 kananmuna
1,5 tl suolaa
ripsaus mustapippuria
2 rkl öljyä
1,2 dl maissijauhoa (maizenaa)
0,6 dl vehnäjauhoja

uppopaistamiseen tarkoitettua öljyä

Appelsiinikastike:

1 rkl maissijauhoa
0,6 dl vettä
1 rkl seesamiöljyä
3 rkl soijakastiketta
10 rkl valkoviinietikkaa
10 rkl sokeria ( käytin muscovadosokeria, mutta tavissokru käy kans; koklattu!)
1/2 appelsiinin kuori

lisäksi:
1,5 dl inkivääritahnaa
2 rkl valkosipulimurskaa
1-2 rkl chilirouhetta

Tee ensin Appelsiinikastike. Raasta puolikkaan appelsiinin kuori kulhoon. Sekoita 1 rkl maissijauhoa 0,6 desiin vettä. Lisää kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita.

Laita sitten reilusti öljyä kasariin ja hellan höökille kuumenemaan.

Leikkaa paistileikkeistä sopivia paloja. Riko kananmuna kulhoon ja sekoita se haarukalla. Laita toiseen kulhoon maissijauhot  ja vehnäjauhot. Sekoita jauhot hyvin sekaisin.
Kasta kananpalat ensin kananmunassa, pyörittele sitten jauhoseoksessa.
Nostele kananpalat kasariin ja uppopaista n. 3-4 minuuttia.

Samalla kun kanat pörisevät kasarissa paistumassa, laita hellan höökille toinen kasari. Lisää sinne tilkka öljyä, inkivääritahna, valkosipulimurska ja chilirouhe. Sekoita.
Lisää appelsiinikastike.
Nostele kypsät kananpalat reikäkauhalla erilliseen kulhoon.
Kun kastike on lämmennyt, nosta kananpalat kastikkeen joukkoon. Pyörittele kananpaloja varoen kastikkeessa, jotta jokainen palanen saa pintaansa tahmeaa kastiketta.

 Syömään!Appelsiinikana ei ole kovinkaan työläs tehdä. Itse asiassa aika helppo ja nopskakin.
Hiljalleen olen myös oppinut ettei uppopaistamista kannata pelätä. Mielelläni sen puuhan puuhaan kyllä edelleen kahden Herra Ässän kanssa.
Tämä Appelsiinikana on sellainen ruoka, että joka kerta, kun sen ensimmäisen palasen syömme, molemmat Herra Ässän kanssa huokaamme yhteen ääneen; "miksei me tehdä tätä useammin!"

Meillä on ens lauantaina jännää. Mennään tutustumaan koirahotelliin. Reissuja kun tykätään Herra Ässän kanssa tehdä, likoille pitää ihana hoitopaikka järjestää. Toki meillä on myös tiedossa sisareni poika Kalle, hän on ilmoittanut mielellään tulevansa meille asustelemaan ja likkoja hoitamaan. Sepä meille passaa. Eläinrakas nuorimies ja likat tykkää hänestä. Hän likoista.
Meinataan silti myös hotelliin tutustua. Hyvä olla sellainen tiedossa. Ja veikkaan että näille kahdelle lellipampulalle tekee ihan hyvää olla muiden koirien kanssa. Saada uusia asioita sen saralla elämään. Kuvassa tässä ne mainitut lellipampulat.
Tyynyn päällä Hilkka. Tuikeana tuijottaja on Kerttu. Mäyrinkäisneidit. Von Pyppyset. Pikkulikat <3 <3. Ens kuussa muuten täyttävät he jo 3 vuotta!


Aurinkoista viikon jatkoa!
Rakkaudella,
Rouva Ässä

Kommentit

Instagram

Suositut tekstit