Poronkäristys uunissa
Poronkäristystä uunissa, olkaapas hyvät!
En tiedä voiko ruuanlaitto mennä tämän helpommaksi. Poronkäristys uunissa on meinaan sellainen kekseliäisyyden ja helppouden taidonnäyte ettei tosikaan. Oikeastaan se on kyllä pakon sanelemana tehty, mutkia oikaistu.
Olen näet ollut sairaana tässä viikon verran. Sillä viissiin etten mitenkään innokas keittiöihminen ole ollut. Tänään oli pakko jotain ruokaa saada. Herra Ässä näet pöräytti aamulla Bemunsa käyntiin ja käänsi sen nokan kohti Helsinkiä. Me kolme akkaa, yksi ihmis-akka ja kaksi mäyrinkäisneiti-akkaa, jäätiin sitten sohvaa pitelemään paikoillaan.
Ja ihmeteltiin mitä me tänään oikein syötäisiin. Herra Ässä on näet alkuviikon elänyt etäpäiviä työtouhun saralla. Siten myös ruokahuollosta vastannut Ässä-perheessä.
Tänään vastuukapula on mulla.
Kekseliäs kun olen, eihän tässä sitten kauaa nokka tuhnannut. Hetkessä oli ruoka valmis ja kuvatkin otettu.
Kuvaamista en suunnitellut ollenkaan. Ajattelin etten jaksa.
Mutta aurinko ihanasti paistoi. Valoisa syyspäivä houkutteli kameran kaivamaan. Muutama näppäys ja ne oli siinä. Joskus näinkin!
Jatkan tässä poroisalla linjalla. Viimeksi postitin porokeitosta ja nyt vuorossa poronkäristys. Samaa makumaailmaa näissä; valkosipulia ja basilikaa, unohtamatta riistafondia.
Basilika <3 poro!
Minusta niin ihana makupari.
Poronkäristys uunissa kahdelle
12 pienehköä perunaa
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
tuoretta basilikaa tai timjamia ( suosittelen basilikaa, se sopii poron kanssa vallan mainiosti)
mustapippuria
2 dl vettä
2 rkl riistafondia
2 dl kermaa
400g poronkäsristyslihaa paistista
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Pese perunat huolellisesti ja pilko ne neljään osaan.
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.
Laita perunat ja sipulit uunivuokaan. Mittaa vuokaan vesi ja riistafondi. Sekoita.
Hienonna n.0,5 dl tuoretta basilikaa ja lisää se vuokaan.
Voit paistaa poronkäristyslihat nopeasti pannulla tai laittaa lihat raakana vuokaan. Kummin kammin, molempi parempi.
Lisää lopuksi sitten vielä kerma ja mustapippuria. Sekoita.
Paista ruokaa uunissa n. 1h tai kunnes perunat on kypsiä.
Kun poronkäristys muhii uunissa, voit keitellä sillä välin karpalohillokkeen.
Karpalohilloke
200g jäisiä karpaloita
1/2 dl vettä
1/2 dl konjakkia / tai vettä)
1 dl hillosokeria
Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa.
Keittele sitten hilloketta sekoitellen, kunnes seos kiinteytyy.
Kaada puhtaaseen hillopurkkiin ja anna jäähtyä.
Laita jäähtynyt hilloke jääkaappiin.
Ajattelin että teen piparkakkumuotilla vuuan päälle karpalohillosta sydämen. Herra Ässälle.
Teinkin, mutta mun sydän levähti. Ajatus ja yritys kaunis kuitenkin.
Tujautin hillokkeeseen konjakkia, vähän houkuttamaan Herra Ässää maistamaan. Hän ei kovin hilloista välitä. Tässä tätä kirjoittaessani, on hän vielä matkalla kotiin, joten lopputulemaa; maistaako vai ei, en tiedä. Mutta uskoisin että mielikseni maistaa. Ja uskoisin että tykkää myös <3
Tämän postin tarina on siis kaikkiaan hyvin hetkessä eletty. Hetkeen tartuttu.
Kurkkasin onnistuiko kuvat, ja kun ne ihan ok oli, ajattelin että aikani kuluksi kirjoittelen.
Voitte uskoa, että on tässä aika ollut pitkää meinaan. Kiva kun vähän jo jaksaa jotain touhuta. Ja varsin väihällä tämän touhun kanssa kyllä pääsin.
Kun näppäsin kuvat poronkäristyksestä. Siinä metrin päässä vieressäni nukkuivat nämä kaksi.
Hilkka ja Kerttu. Pikkulikat von Pyppyset.
Eletään hetkessä <3
Kommentit
Lähetä kommentti