Vanha kunnon palapaisti
Palapaisti, vanha kunnon herkkuruoka. Minun on jo pidempään tehnyt mieli mureaa, vanhaa kunnon hyvää palapaistia. Ja tänään meillä syödään kulmapaistista tehtyä, pitkään padassa haudutettua palapaistia.
Ihan parasta, kun liha ihan hajoaa haarukan alla.
Minun palapaistissa ei ole kikkailuja. Sanoisin, että lähes ainoa pataruoka johon en laita valkosipulia tai yrttejä. Ihan tasan niin simppelinä palapaistini pidän.
Tein itselleni palapaistin kanssa lanttumuusia ja Herra Ässälle perunamuusia.
Muusin kanssa sitten kikkailinkin. Maustoin molemmat muusit tujauksella punssia... aijai... on ihana tujaus <3
Siitä Ässä-vinkiksi! Punssitujaus muusiin kuin muusiin.
Tänään on taas niin harmaa päivä. Asetti haasteensa palapaistin kuvaamiselle. Muutenkaan kun tuo palapaisti ei ole kaunis, kuvauksellinen ruoka. Pientä piristettä laitoin laakerinlehdistä. Sydämeksi asettelin. Ja väkersin porkkanastakin pieniä sydämiä.
Kaikkiaan eihän tämä harmaus kivaa ole. Senpä tähden ihana kokkailla tällaista helppoa ja takuulla hyvää lohturuokaa. Vanhanajan kunnon palapaistia.
Tykkään kun palapaistin valmistaminen on niin helppoa. Tuiks vaan ja pata on tulilla. Välillä pitää maistaa onko tarpeeksi suolaa, joko liha on mureaa, hajoaako, kun kauhalla kopasee... ja se tuoksu mikä padasta leijailee.... ai että!
800g naudan kulmapaistia
1 sipuli
3 porkkanaa
voita ja öljyä paistamiseen
n. 4 rkl vehnäjauhoja
n. 5 dl vettä
1,5 rkl häränlihafondia
2 laakerinlehteä
pieni purkillinen tomaattisosetta ( Mutti)
mustapippuria
4 rkl hunajaa
Leikkaa paisti reiluksi paloiksi. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
Ruskista lihat pannulla, voissa ja öljyssä, muutamassa erässä ja laita lihat pataan. Ripottele lihojen päälle vehnäjauhoja. Huuhtele paistinpannua paistokertojen välissä vedellä ja kaada liemi pataan.
Kuullota lopuksi vielä sipuli ja lisää pataan.
Mausta pata lihafondilla, ripsauta mustapippuria myllystä, lisää laakerinlehdet ja tomaattisose.
Lisää porkkanat.
Kuumenna pata kiehuvaksi ja alenna sitten hellan höökiä.
Hauduta pataa n. 2 tuntia.
Tarkista maku, lisää suolaa, jos tarpeen.
Pata on valmis, kun liha on mureaa ja hajoaa haarukalla koskiessa.
Lisää ihan lopuksi vielä hunajaa. Sekoita varoen.
Tarjoile lanttu- tai perunamuusin kanssa.
Lanttumuusi ( neljälle)
500g lanttua
2,5 dl kermaa
4 rkl punssia
25g voita
suolaa
Kuori lantut ja leikkaa ne paloiksi. Keitä kypsiksi. Kaada vesi pois kattilasta. Muussaa perunasurvimella lantut muussiksi. Lisää punssi, voi, suolaa ja kerma.
Surauta sileäksi sauvasekoittimella.
Syömään!
Selailin tänään vanhoja valokuvia. Sellainen surullinen fiilis tässä, kun muistelen mennyttä. Huomenna tulee 4 vuotta kun jouduimme luopumaan meidän edellisestä koirasta, Topista. Edelleen ikävöin sitä pientä kultaani. Vaikka tässä vieressä on nyt kaksi kultaa, mäyrinkäiskäkkärää, niin iksu se vaan on Topi Topposta. Ainahan Topi on sydämessäni.
Nämä kaksi pyppyskäistä sitten tulivat ja valloittivat sydämeni, ja enhän muuta voi kun jakaa teillekin vanhan kuvan.
Tässä meidän mäyrinkäiset, ikää n.6 viikkoa. Hilkka ja Kerttu.
Nämä kaksi liikuttaa minua monin eri tavoin.
Halitellen ja pusitellen tässä yhdessä bloksua teille postitellaan. Ja kunhan saamme postitettua, lähdemme iltalenkille. Otan repun selkään ja piipahdan samalla Reko-ruokapiirissä.
Tykkään niin tuosta ruokapiiristä. Tilasin taas kulmapaistia, suoraan tuottajalta. Onhan sitten hyvä syy tehdä palapaistia jälleen :-)
Kommentit
Lähetä kommentti