Täydellinen pizza


Pizza ja perjantai!
Meillä tehdään tänään pizzaa. Hitaalla tyylillä. Laitoin aamulla aikaisin pizzataikinan nousemaan. Parhaan pizzataikinan salaisuus on hidas ja pitkä nostatusaika.
Mitään hätähousun hommaa tämän pizzan tekeminen ei siis ole, mutta kyllä se palkitsee vaivan.

Meillä ei tammikuussa eletän -ton -elämää. Siksi pizzaa. Rouva Ässä ei jaa kevennettyjä ohjeita, salaatteja. Pois se minusta. Ympäri vuoden saa herkutella, sitten vaan pitää paljon lenkkitossuilla töppöstellä.

Postini kuvat on kesältä, kun tehtiin pizzat grillissä. Mutta vallan hyvin onnistuu pizzat uunissakin. Siihen on muutama jippojipponen. Eli toisin sanoen Ässävinkkejä :-D


Aikanaan joskus toin matkalaukussani Italiasta 00-jauhoja. Olin lukenut, että paras pizzapohja tulee näillä kaikkein hienoimmaksi jauhetuilla 00-jauhoilla. Italiassa vehnäjauhojen jauhatusasteet merkitään 1, 0 ja 00. Karkein on 1 ja hienoin 00.
Nykyään 00-jauhoja saa Suomestakin ja ihan tavallisista ruokakaupoista. Meillä siis Herra Ässän pizzapohjat tehdään aina näistä 00-jauhoista. Syy on ihan selvä. Ero tavallisiin vehnäjauhoihin on melkoinen. Taikinan käsittely ja rakenne on ihan eri tasolla. Sama on lopputuloksen kanssa; parasta pizzaa ikinä!

Pizzataikinaa kannattaa myös jaksaa, todellakin jaksaa, vaivata. Kitchen Aid hoitaa sen homman meillä, tunnustan. Vaikka vissiin aidot pizzakokit Italiassa vaivaa aina käsin, tunteella ja sydämellä.
Minä annan yleiskoneelle sydämeni siinä kohtaa ja siemailen tunteella keittiössä kaappiin nojaillen viiniäni. Tuumailen että siellä se taikina sitkostuu, yleiskoneen syleilyssä.

Pizzataikinan kohottamiseen kannattaa käyttää kuivahiivaa. Tämä on pizzantekotutkimusteni tulos.
Mitä vähemmän hiivaa taikinaan tulee, sen pidempi nostatusaika. Ja jälleen tutkimusteni mukaan silloin tulee ihan paras pizzataikina. Tämä asia vahvistuu myös kun pizza-asioista lukee netistä.
Pitkä nostatus on avainsana. Se vaikuttaa todella paljon taikinan rakenteeseen ja makuun. Useimmiten  nostatan taikinaa n. 10 tuntia huoneenlämmössä, mutta ollaan me joskus annettu taikinan nostatella jopa 2 vrk jääkaapissa. Ja se oli ehkä paras pohja, sanoo Herra Ässä.

Kotiuunissa pizza onnistuu mainiosti, kunhan lämpötilan maksimoi niin korkeaksi kuin mahdollista. Pyöreän tai pyöreähkön pizzan valmistukseen kannattaa hankkia pizzakivi. Sitä suosittelen. Mutta jos pizzakiveä ei ole, yksi hyvä jippo on kuumentaa uunipelti kuumassa uunissa, ja laittaa pizza kuumalle pellille kuumaan uuniin. Käytä leivinpaperia tai öljyä pelti tilkalla oliiviöljyä.
Minulla on tapana paistaa ensin pelkkää pizzapohjaa tomaattikastikkeen kanssa ja vasta kun pohja lähes valmis, lisään juustoraasteen ja täytteet.
Paitsi! Serrano- tai Parmankinkun.
Ne lisään aina vasta valmiiseen pizzaan. Serrano- ja Parmankinkun rakenne ja maku muuttuu olennaisesti  kuumassa uunissa. Kuten aidot pizzakokitkin tekee, minä lisään kinkkua vasta valmiin pizzan päälle.


Täydellinen pizzapohja

3,5 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
7 dl 00-jauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita pizzapohjan aineet keskenään yleiskoneen kulhossa, kaikki paitsi oliiviöljy.
Vaivaa taikinaa hiljaisella teholla n. 10 minuuttia ja lisää sitten oliiviöljy.
Jatka taikinan vaivaamista, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä pallo.
Anna taikinan seistä liinalla peitetyssä kulhossa huoneenlämmössä 8-10 tuntia.
Jaa taikina kahdeksi palloksi ja anna taikinan vielä levätä ainakin tunti, ellei toinenkin.

Muotoile kaksi pizzapohjaa ja jos taikina on löysää, lisää hieman 00-jauhoja. Helpottaa käsittelyä. Muotoile mahdollisimman ohuet pizzapohjat.

Kuumenna uuni niin kuumalle kuin siinä on asteita.
Levitä tomaattikastike pizzapohjalle ja paista uunissa n. 8-10 minuuttia.
Lisää sitten pizzapohjalle juustoraaste ja sen jälkeen muut haluamasi täytteet.
Paista uunissa vielä muutama minuutti.

Helppo tomaattikastike

1 tölkki kokonaisia tomaatteja
tuoretta basilikaa silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
tilkka oliiviöljyä

Suristele tölkkitomaatit hienommaksi sauvasekoittimella. Lisää suola, basilika ja oliiviöljy. Hienonna valkosipulit ja suristele kastike tasaiseksi.Hion vielä parhaan gluteenittoman pizzan pohjaa. Tänään taas kokeilen uudenlaista versiota. Aika hyvin olen kuitenkin onnistunut, mutta se huippuhyvä pohja odottaa vielä.
Täytteiden kanssa taidetaan olla tänäänkin taas vanhalla linjalla. Herra Ässälle salamia, kinkkua ja herkkusieniä sekä juustoraasteena Emmentalia. Minulle serranoa ja mozzarellaa, mustapippuria ja tuoretta basilikaa. Niin ja valkosipuliöljyä.

Ateenan reissusta ollaan arkeen palattu, ja vuosi 2020 on alkanut meillä leppoisasti. Ja mukavissa merkeissä. Jotenkin on olo, että ihanaa kun viime vuosi kuhmuroineen jäi taakse. Ja tämä vuosi antaa enemmän hyvää. On itse asiassa jo antanutkin.
Mutta se Ateena. Se jäi kyllä mieleen, ja haaveena sinne olisi syksymmällä vielä mennä uudelleen. Jos paremmin kelit meitä hellisi. Sade ja kylmyys ei ole sellaisia seuralaisia joiden kanssa kaupungilla on kiva kuljeskella. Onnekseni mulla oli kyllä vierellä sellainen seuralainen, jonka kanssa oli ihana istuskella terassilla lämppärin alla, juosta sadekuuroa karkuun seuraavaan ravintolaan ja lämmitellä siellä taas hetken aikaa viekukkain. Akropoliksellakin olisi ollut kiva pörriä enempi, jos ei olisi ollut niin kylmä ja vihmova sade.
Ateena antoi myös keittiöön kimmokkeen. Kreikkalaista ruokaa olen kokkaillut ja jotain on blogiinkin ajatusta laitella.

Luulitkos ettei bloksun loppuun tule mitään mäyrinkäisistä. Heidän kuulumisistaan.
Kyllä vaan tulee.
Pikkulikoilla kaikki hyvin. Tosin lunta toivoisivat. Yks päivä kun pikkasen lunta saatiin, lähdettiin heti ulkoilemaan ja riemuissaan likat juoksi ja pöyhösi lumessa. Hilkka varsinkin.

Ja sitten perinteiset kuvat.
Kumpihan näistä ei yhtään tykkää, kun kuvaan heitä....
Juu, just se, Hilkka ei tykkää. Mutta Kerttu se poseeraa samassa asennossa vaikka kuinka kauan.
Näihin kuviin ja tunnelmiin <3


Kommentit

Instagram

Suositut tekstit