Parhaat lammasvartaat ja fetavaahto


Täällä "Ässälässä" pari viikonloppua sitten grillattiin lammasvartaita. Touhusin fetavaahtoa ja oheen vielä ihana raikas salaatti. Vielä tarkeni pihalla istua, mutta niin on syksyyn jo kääntynyt keli.
Meillä grillataan ympäri vuoden, mikä on varsin hauskaa. Ulkona istuskella ei enää syksyn edetessä, talvea kohti, tarkene, paitsi siinä hetken grillatessa. Lasissa lämmittää punkku.

Herra Ässä bongasi joku aika sitten Helsingin Sanomien ruokapalstalta Akseli Herlevin ohjeen karitsavartaille ja salaatille. Ohjetta mukailin. Salaattiin tuli Herlevin ohjeessa fetaa. Tein omalla twistillä, vaahtona. Meillä ihan lemppari; fetavaahto. Meillä oli pakastimessa lammasta, sen käytin pois, mutta aion kokeilla tätä myös ohjeen mukaisella karitsan paahtopaistilla.
Syksyn myötä siirryttiin punaviiniin. Mikä kumma siinä on, että se maistuu näin syksyisin hurjan hyvältä!


Tykkäsin muuten tosi paljon tässä(kin) ruuassa siitä, että valmistaminen oli helppoa ja nopeaa. Viikonlopuissa on nyt meillä ollut kaikkea piha- ja kotipuuhaa. Joten ihana kun hyvän ruuan saa nopskaan ja helpolla.
Tästä se lähti. Kokkaus Rouva Ässän köökkisessä:


Lammasvartaat ja ihana salaatti (4:lle)

600g lampaan ulkofilettä
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
1 ruukku tuoretta korianteria
2 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
0,5 tl kanelia
suolaa ja mustapippuria

Tee ensin marinadi kulhoon,  sekoita kaikki aineet keskenään. Kuutioi lihat n. 2 cm: kuutioiksi ja lisää lihapalat marinadin joukkoon. Anna marinoitua väh.3h jääkaapissa.
Tikuta lihat varrastikkuihin ja grillaa n. 3 minuuttia/ puoli kuumassa grillissä. Ripsauta päälle suolaa ja pippuria.

Vähän ennen kuin grillaat lammasvartaat, tee fetavaahto ja salaatti.



Fetavaahto (4:lle)

200 g fetajuustoa
1 dl kermaa
100 g tuorejuustoa, huoneenlämpöisenä
mustapippuria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tuorejuusto, vatkaa sekaisin. Lisää murusteltu feta ja pyöräytä vielä vatkaimella. Ripsauta päälle mustapippuria.

Ihana salaatti (4:lle)

1 tomaatti
1 avomaankurkku
1/2 punasipulia
1 dl paprikasuikaleita purkista
1/2 ruukkua tuoretta oreganoa
1/2 romainesalaattia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sumakkimaustetta
suolaa, mustapippuria

pitaleipää

Kuutioi tomaatti, kurkku, sipuli. Hienonna oregano ja salaatti. Laita ainekset kulhoon ja mittaa mukaan paprikasuikaleet. Sekoita oliiviöljy ja sumakki erillisessä pienessä kulhossa. Mausta öljy suolalla ja mustapippurilla. Kaada öljy salaatin joukkoon ja sekoita.

Lämmitä pitaleivät grillissä samalla grillaat lammasvartaat.



Vartaat voi myös valmistaa uunissa. Meinaan koklaa tätä tapaa itsekin, ja luulen että pian, koska tämähän vaan oli niin hyvää ruokaa. Olen pakotettu kehumaan tätä marinadia. Luulen etten hetkeen ainakaan muuta tule käyttämään lampaan kanssa.
Osa lihoista jätettiin tarkoituksella marinoimatta. Tiedättekin miksi ja kenen lihoista oli kyse.
Kylläpä vaan, mäyrinkäisneitien lihat. Heillehän grillataan samalla, aina, ja ovat sen jo oppineetkin. Tietävät että pikkukulhoissa on heille. Oli puuha mikä tahansa heillä kesken, kun pikkukulhoja pidellään, pörähtää pikkulikat vilkkaan paikalle.


Kun tässä pikkulikoista juteltu, niin perinteistä kuvaa laitan. Kerttu tyypillisessä puuhassaan. Näyttää söpöltä ja köllii sohvalla.


Ja sittenpäs meidän puuha-Hilkka. Me ollaan tässä vaihdettu vähän lamppuja kotona, laitettu taulua ja sellaista pientä. Missä vaan puuhataan, mukana on aina Hilkka.


Tällaisia puuhia Ässälässä tällä kertaa. Lauantaina lennetään Herra Ässän kanssa hetkeksi aurinkoon ja jos vaan siellä iskee inspis, seuraavaa postia pukkaa Espanjasta. Ilman inspistä seuraavaa postia pukkaa kahden viikon päästä Suomesta :-)
Syksyisin terveisin,
<3:lla Rouva Ässä



Kommentit

Instagram

Suositut tekstit