Hauska lihapullavuoka


Täällä taas! Rouva Ässä on linjoilla. Tervetuloa seuraani <3
Kotona reissusta ollaan ja ihanahan oli tulla kotiin, pikkulikkojen luo. Heillä oli taas niin hyvä, ihana hoitaja heillä, joka asui ja eleli kanssaan reissumme ajan.
Viikon breikki niin teki terää ja oli niin paras kohta ottaa lepohetki.  Meillä molemmilla Herra Ässän kanssa kaikenmoista, kiirettä ja turbulenssia töissä, mutta hyvää sellaista. Onneksi. Tosin nyt sitten vähän tässä jännän äärellä olen, kun loman aikana yt-ilmoitusta pukkasi. Töissä organisaatioita ja työtapoja muutellaan. Niitä muutoksia odottelen. Muutosvastarintainen en ole, joten se helppaa omaa tilannettani. Ikinähän ei tiedä mitä tapahtuu, mutta muutos on mahdollisuus. Kovasti myös arvostan viisasta Mauno Koivistoa, joka osuvasti aikanaan on tuumannut:
"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin"

Espanja oli taas meille niin hyvä. Kotosalla olimme, ja se oli se loman ajatuskin. Kokkailtiin kotona, muutamasti käytiin lempparipaikoissa syömässä. Tehtiin pitkiä aamukävelylenkkejä, oltiin uima-altaalla, puulilla. Minä tein perinteiseen tapaani temppuja ja leikin pantomiimileikkejä puulilla. Esitin Herra Ässälle kaikenmoisia kuvioita, henkilöitä ja eräitä tiettyjä koiriakin matkin.  Niin me naurettiin ja vaan nautittiin olosta.
Ehdin vehlailemaan nettiä ja ruokalehtiäkin. Ideoita ja ajatuksia bloksuposteihin syntyi, yhtään en vielä toteuttanut loman aikana, joten postia en lomalta laitellut.
Tulipa mieleeni tuosta työturbulenssista mistä aiemmin tuossa mainitsin, nämä ilmailuun liittyvät ongelmat, joita pelkään. Menomatkalla meitä Finnairin koneella kuljetti lentäjä-Liisa, joka oli sitten vielä helssaamassa meitä matkustajia ohjaamon ovella, kun Malagassa koneesta poistuttiin. Nuori, hymyileväinen nainen oli,  ja niin oli hieno lento häneltä. Osasi välttää kaikki turbulenssit ja ilmakuopat. Tasaista, kaunista kyytiä koko matka. Mahtavan sujuva ja hieno laskeutuminenkin onnistui häneltä.  Ihan vallan hymyssä suin, lentopelkoinen Rouva Ässä sanoi lentäjä-Liisalle:
"Kiitos kyydistä"

Tämä posti on yksi Espanjassa syntynyt idea-ajatus, jutskajutskanen. Seurailen espanjalaisia kokkisivustoja ja kuulunpa muutamiin kokkikerhoihinkin. Idean tähän lihapullavuokaan nappasin yhdestä kokkikerhosta. Vapaasti muokkasin ohjeen yhdeltä videolta, sujuvasti kuvan välityksellä ymmärsin enemmän puheestakin. Niin se pikkuhiljaa käytännön kautta se espanjankieli tarttuu. Kun vaan olisi aikaa ja jaksamista sitoutua opiskelemaan sitä enemmän.
Rouva Ässän lihapullavuoka (4:lle)

n.3-4 perunaa / ruokailija (riippuu perunoiden koosta)
perunamaustetta tai grillimaustetta
suolaa
mustapippuria
600g jauhelihaa
(sipulia)
öljyä
3 rkl korppujauhoja
1,5 dl kermaa
ripaus sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
maun mukaista juustoraastetta 1-2 pussillista (juuston ystävälle ihana asia, kun juustossa ei tarvia säästellä)

Pese ja kuori perunat. Keitä ne viittä vaille kypsiksi.
Kun perunat kiehuvat; tee lihapullat.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kuori ja silppua sipuli ja kuullota öljyssä paistinpannulla.
Sekoita kulhossa kaikki muut lihapullataikinan ainekset, paitsi jauheliha. Lisää se viimeisenä ja sekoita taikina käsin tasaiseksi, liikoja vaivaamatta.
Pyörittele lihapullat tasaisiksi pulliksi. Tavoittele määrää 16, eli n.4 isohkoa pullaa/ ruokailija.

Kun perunat lähesliki kypsiä, kaada vesi pois kattilasta ja ota perunat leikkuulaudalle. Anna hetken jäähtyä, että helpompaa viipaloida perunat.
Viipaloi perunat n. 0,5 cm viipaleiksi, tasaisuus on tässäkin valttia. Laita viipaleet leikkulaudalle vierekkäin, ja ripottele päälle esim.perunamaustetta, käännä viipaleet ja ripottele toisellekin puolelle.
Asettele perunaviipaleita piirakkavuuan pohjalle, ja reunoille, niin kiinni toisiinsa viipaleet kuin vaan saat.Laita yksi lihapulla aina vuuan pohjalla olevan perunaviipaleen päälle ja ympäröi lihapulla perunaviipaleilla. Asettele lihapullia ja perunaviipaleita vuorotellen.
Ripottele lopuksi juustoraastetta lihapullien ja perunaviipaleiden päälle ja varmista, että  juustoraastetta menee myös kaikkiin koloihin. Minä käytin emmentalia sekä mozzarellaa.
Paista lihapullavuoka uunissa kypsäksi, n. 30 minuuttia.Olin muuten Espanjassa uuden edessä. Kesäkuisella reissulla jouduin toteamaan, että kymmenen vuotta palvelleet lenkkarit oli aikansa palvelleet. Ne piti heittää roskiin. Aikanaan ostin menomatkalla kyseiset tossut, meillä oli kerran välilasku Brysselissä ja ehdimme sen aikana kaupungille. Kenkäni hierisivät, ja ostin lenkkarit, joilla oli kevyt tallailla. Ne jätin sillä reissulla espanjalaisiksi lenkkitossuiksi. 10 vuotta ne palveli. Vein nyt muassani uudet tossut, ja sisäänajon aloitin. Kevyesti hopeisissa tossuissani askelsin aamuisin lenkkiä. Seuraavat 10 vuotta näillä tossuilla! Siinäpä tavoite.
Kuvassa taustalla Puerto Marina, Benalmádenan satama.


Perinteet kunniaan. bloksupostin loppuun kuvaa pyppyskäisistä.
Tässäpä kun oikoluen sohvalla tätä postiani, minulla on mukana kaksi apulaista. Maailmani ihanimmat apulaiset. Hilkka ja Kerttu.


Rakkaudella,
Rouva Ässä
Kommentit

Instagram

Suositut tekstit