Bataatti-chorizokeitto


Karanteenikeittoa, olkaapas hyvät!
Bataatti-chorizokeittoa oikeammin, mutta nimesin Karanteenikeitoksi. Koska olosuhteet. Täällä sitä olla nakotellaan kotona. Käskettynä. Etätöissä ja kotioloissa koko ajan.
Herra Ässä sai käskyn, ja katsoin sitten samaa käskyä parhaaksi noudattaa minäkin. Terveitä me olemme, kurkkukipua ja väsymystä lukuunottamatta, mutta parasta olla nyt hissunkissun.
Me ollaan kohta viikko oltu kotona, lukuunottamatta mäyrinkäisneitien kanssa lenkkeilyä.

Kollasin aamulla pakastinta ja ruokakaappeja. Keräsin ruoka-ajatuksia kaapeista. Löytyi monenmoista. Mielikuvittelin ja kun se sai makunystyröissä kipsakoimaan kivasti, alkoi keiton kokkailu. Soppakauha kädessäni touhusin, ja iloitsin. Siitäkin, että hyödynsin taas myös jämiä. Keitto valmistui siitä mitä kaapeissa oli. Ja kupsutin mm.tuorejuusto- ja ranskankermakupsut tyhjiksi.
Hyväähän keitosta tuli. Aavistelinkin, saattaisi niin käydä. Joten kirjasin ainekset ylös touhutessa. Ohjeeksi kirjasin.


Bataatti-chorizokeitto (4 annosta)

1 iso bataatti
2 pussia pakastemaissia (säilykemaissi käy myös)
2 pientä perunaa
2 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1 tl chilirouhetta
1 l kanalientä ( litra vettä ja 3 rkl kanafondia)
1 rasia chilituorejuustoa
1 purkki ranskankermaa
1 paketti chorizomakkaraa ( n. 200g)
korianteria tuoreena

Ota maissit sulamaan. Kuori bataatti ja perunat, paloittele ne.
Kuori valkosipulit ja hienonna kynnet.
Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Kuullota valkosipulit ja mausteet öljyssä. Lisää maissit. Sekoita.
Lisää kanaliemi, bataatit ja perunat. Anna keiton kiehahtaa ja keittele sitten hiljalleen n. 20 minuuttia.
Soseuta keitto sileäksi.

Lisää keittoon tuorejuusto ja ranskankerma sekoitellen hyvin. Kuumenna keittoa vielä, mutta älä anna kiehahtaa.
Tarkista maku. Jos keitto kaipaa enemmän chilin potkua, lisää joko tuoretta tai kuivattua chiliä.

Paloittele chorizomakkarat ja paista palat rapeiksi paistinpannulla.
Lisää makkarat keiton joukkoon, ja kaada mukaan chorizoista pannulle sulanut mausteinen öljy.

Mausta keitto tuoreella korianterilla.

Syömään!


Me on kotosalla viihdytty. Ei edes tee mieli lähteä minnekään. Joka paikassa hiljaista ja monet yritykset sulkeneet jo pakosta ovensa. Surullista.
Olen ostanut kampaajalta lahjakortin ja tilannut paikalliselta yrittäjältä etukäteen synttärilahjan ystävälle. Juhlat on vasta joulukuussa, mutta aikaistin lahjan ostamista, jos sillä vaan yhtään yrittäjää autan.
Tilasin myös kukkia kotiinkuljetuksella ja pääsiäiseksi karitsanlihaa. Paikallinen yritys, Pässinpää, tarjoaa kotiinkuljetusta tällaisena poikkeuksellisena aikana. Miten ihana idea! Pässinpää on kukkakauppa ja vaate-ja sisustusliike myös, ja yrittäjä Miralla on myös lammastila.
Olin niin tavattoman iloinen, kun sain tuoreita kukkia! Meillä on lähes aina kukkia kotona, ja nyt surin jo että viikkosiivouksen jälkeen en saa tuoreita kukkia.
Kiitos Pässinpään Miran, sain kukkia ja olen niin onnellinen!

Viikkosiivousta tehdessä laitoin uudet matkaopaskirjat kirjahyllyn kopsuun. Muiden matkakirjojen joukkoon. Meillä on jäänyt perinteeksi ostaa aina kirja siitä kohteesta jonne olemme menossa. Vaikka nettihän se paras matkaopaskirja on.
Oli tälle keväälle ja kesälle paljon kivoja suunnitelmia. Pääsiäinen piti viettää, mäyrinkäosneidit mukana, ystäviemme luona Sallassa. Odotettiin tätä reissua paljon. Meillä on aina niin hauskaa ja mukavaa näiden ystäviemme kanssa, ja aina odotan aikaamme yhdessä. Tuntui kurjalta perua.
Huhtikuun lopulla olin menossa Tallinnaan viikonlopuksi ihanien, rakkaiden, pitkäaikaisten ystävieni kanssa. Minulla on ollut kova ikävä heitä. Ihana kun saimme yhteisen viikonlopun neljään naiseen mahtumaan kalentereihimme. Nyt sen peruimme. Itketti.
Hääpäivänä emme lennä Serbiaan. Kesäkuussa tuskin lähdemme Herra Ässän synttärireissulle. Joka olisi ollut niin hauska ja erilainen seikkailu.
Syksyn matkaa en uskalla enää myöskään haaveilla.
Maailma on mullinmallin, ja ihan paras nyt olla kotona, ja toivoa hyvää. Surullisia asioita ympärillä ja omat surut tuntuu niihin verraten pieniltä.

Kovasti on vaikeaa hyvää mieltä löytää. Eilen kertoi eräs ystäväni että lomautus iski. Toinen ystävä viestitti samaa. Kolmas kamppailee jotta yrityksensä pysyy pystyssä, neljäs miettii että laittaa yrityksen ovet kiinni, koska kuuluu itsekin riskiryhmään ja miettii toimeentuloaan. Viides suree koska joutuu lomauttamaan henkilökuntansa ja kuudes.... listaa voisin jatkaa pitkään.

Tähän lopuksi kuitenkin kaksi pikkuista pöppiäistä, jotka niin kovasti tuovat ja antavat hyvää mieltä. Hilkka ja Kerttu juhlivat Naistenpäivänä 4-vuotissynttäreitään <3

Omat kakut saivat; isot lihapullat, kermaviiliä sekä porkkanasydämiä.
Vaikka ne sydämet ei kuvissa näy, väkersin heille taas porkkanasta sydämiä.
Perinteet kunniassa Rouva Ässän bloksussa; mäyrinkäiskevennys.









Kommentit

Instagram

Suositut tekstit