Peurakäristys ja piparjuurella maustettu pottuvoi


Peurakäristystä ja pottuvoita, jonka maustoin piparjuurella. Mitäs sanot; maistuisko sulle? Meillä syödään tänään meinaan juurikin edellä mainittua ruokaa. Tämä bloggaustouhuni on Herra Ässälle jo tuttua, hänhän saa tänään lämmitettyä muusia... Onneks ei aina ole näin, enhän aina ruokiamme kuvaa. Joskus vaan. Herra Ässän tukeen voi kyllä täysin luottaa. Hän arvostaa myös lämmitettyä perunamuusia :-)

Olen ollut tavattoman onnellinen, kun eilen ja tänään on ollut aurinkoa hippasen näkyvissä. Heti piristää ja aurinkohan se oli sysäys sille, että tein ruuan aamupäivästä. Jotta edes pikkasen parempi valo olisi kuvata.

Me syödään paljon riistaa. Peura, hirvi, poro on usein eri muodoissa ruokalistalla. Haaveissa olisi pian tehdä sorsapataa myös. Tämän peurakäristyksen tein peuran kulmapaistista, joka oli painoltaan 1,3kg. Siitä riittää kaikkiaan kolmensorttiseen ruokaan. Samalla kun peurakäristys hautui padassa, tein toisessa padassa tomaattisen suikalepadan. Siitä tein valmiit annokset ja laitoin jo pakastimeen. Koska huomenna syödään pyttipannua, peurasta. Tietysti. Jos pyttipannu onnistuu, on melkoisen varmaa, että kuvaan ja postitan sen ohjeen tänne bloksuuni. 

Peurakäristys (4:lle)

600g peuran lihaa ohuina käristyslastuina

voita

1 tölkki olutta

mustapippuria

vettä ja riistafondia ( 1 rkl riistafondia puoleen litraan vettä)

Ota jäinen peuranpaisti sulamaan ja kun se vielä kohmeessa, vuole paistista terävällä veitsellä                    ( fileerausveitsi on minusta ihan paras) ohuen ohuita lastuja. 

Laita pata hellan höökille ja kaada pataan 5 dl vettä ja 1 rkl riistafondia. Kun vesi kiehuu, kaada pataan tölkillinen olutta. Käristä lastut runsaassa voissa kuumalla pannulla. Kaada käristyslastut pataan. Mausta mustapippurilla. Anna padan kiehua hetken aikaa, hiljennä sitten hellan höökiä ja hauduttele lihat mureiksi. Tarkista välillä, ettei padasta lopu neste, lisää siis vettä tarvittaessa. 

Valmista pottuvoi. Keitä noin 1 kg kuorittuja perunoita. Kuumenna maitoa n. 1-2dl. Soseuta perunat kun ne kypsiä ja lisää kattilaan runsaasti voita. Lisää kuumaa maitoa ensin noin desin verran, lisää sitten sen mukaan maitoa minkä paksuista pottuvoita haluat. Mausta pottuvoi 1/2 rkl:lla piparjuuritahnaa ja 1/2 tl:lla suolaa. Sekoita hyvin. 

Nosta peurakäristyspata ja pottuvoi pöytään. Syömään! Miten olisikaan mahdollista bloksupostia kirjoittaa eräisiin tiettyihin tyyppeihin viittaamatta. Kertomatta heistä ja laittamatta myös kuvaa. Sehän ei olisi Rouva Ässän posti se, koska kyllä vaan niin tavaksi on juurtunut se että von Pyppysistä turinoin. Me on ulkoiltu paljon ja nyt on otettu myös älypelimatseja. Likat tykkää, ai että he tykkää. Kova töhinä ja touho päällä. He tuntee sanan älypeli. Kysynkin heiltä aina, että "pelataanko älypeliä". Molemmat ovat heti valmiina, intopiukkiksina ja pömpsöttävät komerolle, jossa ne älypelit on. 

Me sisustettiin kotia pikkasen kimpassa, likat oli apuna. Meillä oli hetken ajan ruokailuhuoneena yks talomme huoneista, Kulmakammariksi kutsuttu. Sinne ei kovin isoa pöytää mahtunut ja oikeastaan koko sen ajan, kun meillä oli pienempi pöytä, surin sitä ettei meillä ollut isoa pöytää. Pöytää jonka ympärille mahtuu paljon ystäviä, perhettä. Funtsimme Herra Ässän kanssa asiaa. Löytyi paikka isolle pöydälle. Ostimme uuden pöydän ja muutaman tuolin lisää. Niin ja ihanan kierrätysnahasta tehdyn ison maton ruokapöydän alle. Herra Ässä tuumasi muuttavansa työhuoneensa alakerrasta yläkertaan sitten, kun Kulmakammariin tuli tilaa. Markkeeraa se myös vierashuonetta, se Kulmakammari. Ja nyt myös Herra Ässän työhuonetta. Tämä viikko opeteltu olemaan siten että Herra Ässäkin on töissä täällä yläkerrassa. Muutaman kerran on hän muistuttanut minua, että kannattaa laulaa vähän hiljemmin... ja ovatpas likatkin päässeet kerran jo Herra Ässän palaveriin mukaan. Herättivät he luonnollisesti kovasti ihastusta. Mitä en hämmästele lain. 

Tällaista siis täällä, Ässälässä on puuhailtu. Niin, ja loppuun kuva, jossa kolme kärpsyä yhdellä iskulla. Eli meidän uusi pöytä ja von Pyppyset. 

Kommentit

Instagram

Suositut tekstit