Lihapullat aasialaisella maustevoilla


Meheviä lihapullia, aasialaista makua, maustevoita, omaan maan juureksia. Niistä syntyi tämä ruoka, joka melkoisen vähällä vaivalla valmistui. Rouva Ässän touhut köökkisessä meni taas melkoisen muikeasti nappiin, hyvä vuokaruoka tästä tuli.
Syksyistä fiilistä, ruokahommissakin. Tulispa leppeä, lämmin ja leppoisa syksy!
Tyhjensin kasvimaata ja tässäpä ruuassa saan hyödyntää satoa. Sitä mitä meidän sadosta oli jäljellä. Nimittäin jossain kohtaa kekkasivat meidän mäyrinkäisneidit kuinka kivaa on juosta ja pöyhiä kasvimaan mullassa. Likat saa kesällä kulkea oman mielen mukaan ulos ja touhuilla siellä omiaan, en edes näe heitä kun pihalla ovat. Ellen vasiten katsomaan mene. Päivänä eräänä tulivat sisälle iloisina, likaisina, multaisina, mutta niin onnellisina. Minä sitten heitä pesin ja onnellinen olin, ihan näki miten oli heillä kivaa pihalla ollut. Ajattelin että kuusen alla on taas kuoppaa kaivettu. Onnellisia koiria.
Väärin ajattelin. Ei kuusen alla. Kasvimaa. Se se oli pöyhitty! Herra Ässä vahingon huomasi siitä päivän päästä, kun meni nurmikkoa leikkaamaan. Tuho oli tapahtunut. Osa kasvimaasta säästyi, hippasen saatiin satoa. Ens vuonna pitänee miettiä kasvimaan aitaamista noilta kahdelta kasvimaan kakaralta!


Mehevät lihapullat juurespedillä  + maustevoi ( neljälle)

Tee ensiksi maustevoi

0,5 dl soijakastiketta
2 rkl chilitahnaa
2 rkl muscovado- tai palmusokeria
3 valkosipulinkynttä puristettuna
1 rkl seesaminsiemenöljyä
1 rkl inkivääritahnaa
250g huoneenlämpöistä voita
tuoretta korianteria

Laita kaikki muut ainekset kattilaan paitsi voi ja korianteri.
Keitä kastikkeeksi ja anna jäähtyä. Kaada kastike huoneenlämpöisen voin joukkoon, lisää myös korianteri ja sekoita tahnaksi. Voit laittaa maustevoin kulhossa jääkaappiin kiinteytymään, kulhosta jokainen voi leikata voiveitsellä sopivia paloja maustevoita. Tai voi tehdä perinteisen maustevoipötkön muovikelmuun.

Sitten touhu jatkuu juuresten kanssa.

750 g juureksia ( palsternakkaa, porkkanaa, perunaa, oman mielen ja maun mukaan)
ripaus mustapippuria ja suolaa
öljyä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Kuori ja leikkaa juurekset lohkoiksi tai tikuiksi, tasakokoisia kuitenkin soisi olevan. Kypsyvät tasatahtia.
Kaada öljyä lirutellen juuresten päälle ja ripsauta suolaa ja mustapippuria mukaan. Pyöräytä juureksia jotta öljy leviää hyvin. Laita juuresvuoka uuniin siksi aikaa kun teet lihapullat n. 10-15 minuuttia.

Lihapullat
400g naudan jauhelihaa ( rasvaisinta mitä löydät)
sipulia
öljyä
2 rkl korppujauhoja
1 dl kermaa
ripaus sokeria
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria

Kuori ja silppua sipuli ja kuullota öljyssä paistinpannulla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita kulhossa kaikki muut ainekset paitsi jauheliha.
Lisää se sitten viimeisenä joukkoon ja sekoita käsin tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa ihan hirveästi. Pyörittele lihapullat ja paista niihin pinta paistinpannulla.

Ota juuresvuoka uunista ja laita lihapullat juuresten päälle. Paista vielä n.20 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä.

Leikkaa maustevoita kuumien lihapullien päälle ja anna sulaa.

Syömään!




Tästä ruuasta tuli Herran Ässän suosikki. Enkä ihmettele. Minäkin tykkäsin kovin. Olen nyt ihastunut maustevoihin, erilaisia variaatioita teen. Se on maukas vaihtis kastikkeelle ja suhteellisen helppo tehdäkin.
Luulen että pitänee tätä ruokaa pian taas tehdä, tykkään touhuilla Herra Ässän mieleisiä. Hän usein toivookin lemppareitaan, ja minä mielelläni kokkaan. Rakkaudella.
Tässäpä oli viime viikonloppuna hauska juttu, ihan justansa näitä meidän touhuja. Herra Ässä pesi autoa ja minä touhuilin sisällä yläkerrassa. Hän kuuntelee usein erilaisia podcastejä ja nytpä oli kuuntelussa sellaista, että Yhdysvalloissa on viiden osavaltion alueella elokuun alussa aina maailman pisin pihakirpputori. Olikohan se tuhannen kilometrin matkalla, koko matkalla on  pihakirppistä. Ihmiset myyvät ylimääräistä tavaraa omilla pihoillaan. Herra Ässä keskeytti kuuntelun ja soitti minulle, ja niinhän minä keskeytin puuhat. Istahdin ja kuuntelin, kun Herra Ässä kertoili kirpparista ja sanoi, että siinäpä meille matka. Rouva Ässän näki hattu päässä kirpparilla ja meinaili, että ostan liikaa kaikkea. Takuulla. Että oma kirppis pitää pitää ennen kuin pääsemme takaisin Suomeen matkalaukkuinemme. Iloa ja naurua pulppusi! Pakahduin. Sydän läikähteli. Ihana, ihana Herra Ässä <3
No, nytpä meillä sitten haaveena tuo reissu tehdä. Keikautti ens vuoden matkahaaveet tämä jutska kyllä lujaa... Mutta katsellaan nyt tarkemmin myöhemmin ajankohtia. Loma-asioita ja likoillekin hoitajaa ja kaikkea on järkkäiltävänä. Mutta kipinä syttyi, ja leiskahti liekkeihin...! On kyllä vaan niin Rouva Ässän kuuloinen reissu, Herra Ässän kanssa!

Perinteisesti bloksun loppuun tarinaa mäyrinkäisneideistä. Meillä on ollut nyt viikon ajan rauhallinen meininki, sillä likat steriloitiin viikko sitten. Kaksi viikkoa on pidettävä puvut päällä, ja tikit saadaan pois viikon päästä. Samalla puvutkin saadaan jättää pois. Puku suojaa hyvin, etteivät pääse nuolemaan haavoja.
Operaatio meni hyvin, likat ovat toipuneet hyvin. Kiltisti myös pitävät pukuja ja ottavat lääkkeet. Kaikin puolin niin mainiot nämä meidän Pyppyset <3
Ostettiin likoille koiratarvikekaupasta sitten värikkäät hupparitkin, välillä vaihdellaan ankeiden eläinlääkäristä saatujen mustien pukujen kanssa. Tässä jossain kohtaa kuvaan likat huppareissaan. On meinaan aika söpöä kamaa!
Kävelyllä on hiljaksiin tällä viikolla jo käyty ja voi kyllä sanoa että menoa alkaa olemaan oikeastaan jo ihan kuten ennen. Tokihan varon ja suojelen, lenkilläkään ei mennä metsiköissä nyt, mutta ens viikolla ehkä jo.
Kuvahan on luonnollisesti likoista aina ollut ja tässä kohtaa laitan kuvan vain Hilkasta. Meidän hassu ja ihana pieni likka, joka rakastaa kopsuja ja kasseja, pieniä omia pesäkoloja, joita vaan hän voi löytää.


Tulee ihan sellainen syksyinen fiilis tästä kuvasta, syksyn tullen haluan minäkin kaivautua omaan kotikoloon rullalle. Näihin tarinoihin, näihin tunnelmiin!
Viikon päästä tavataan taas, eiks vaan!








Kommentit

Instagram

Suositut tekstit